Szerelmem, Pesawati naan

2011 szeptember 23. | Szerző: |

Korábban egyszer ettem itt egy paneerral töltött naant. Nem tudja…
– Pesawati naan.
– Tessék?

– Pesawati naan!
!!
– Biztos?

– Naná, haver.

– Olyat kérek. Sokat.

Kathmandu. Várom otthoni barátomat, aki holnap érkezik. Jó ez az étterem, már voltam itt korábban is. Az ember, ha nem annyira kalandozó hangulatában van, szeret visszatérni ismerős helyekre. Asszem valami ilyesmi lehet a házasság is… De most maradok létezésünk másik alappillérénél, az evésnél. Szóval, az ember szeret visszatérni ismerős helyekre, ahol tudja, hogy számíthat jó kajákra és nem számíthat egyhetes intenzív hasmenésre. Az ember olykor biztonsági játékos. Kathmandu, Boudha kerület, a Boudha Main Gate-tel szemben (egész pontosan a Main Gate-től 25 m-re levő sikátorral szemben, amely sikátoron át megközelítve a Sztupát, nem kell napidíjat fizetni), az út túlsó oldalán, a fejet kicsit lehajtva (erről már sokat írtam, de ha egyszer tényleg útikönyv lenne a blogomból, minden 180 centi feletti olvasónak javasolni fogom a téli sapka viseletét. egész évben. mindenütt. lehetőleg bojtosat, hogy még kevésbé fájjon.) egy kapualjon át lehet megközelíteni a világ egyik legjobb éttermét. Royal Tandoori Fast Restaurant and take away. A kiszolgálás jó, az étel tökéletes, a felettem végigfeszülő botrányos színű hatalmas műanyaglap pedig valószínűleg a tulajdonos óhaját fejezi ki: NYUGATI TURISTÁK KERÜLJENEK! A hely tényleg annyira erősen riasztó, hogy egyetlen európai arcot sem látok. Tulajdonképpen én is csak azért kerültem ide, mert a jó múltkor – határozottan nem biztonsági játékosként, táskámban a megfelelő gyógyszerekkel – vagányan beültem ide, majd az étlapon szereplő hatalmas curry és naan gyűjteményből találomra ráböktem néhányra. 

Hogy ezt a nagyok hogyan csinálják azt itt lehet megtekinteni (Bruce Lee, Sárkány útja, reptéri étterem jelenet, 5.30-tól) 

http://www.youtube.com/watch?v=wEbtCh18EXg

Furcsa mód, az én esetemben mindegyik kaja tökéletes volt és még passzoltak is egymáshoz. De az is lehet, hogy kértem egy csomag szalvétát, egy nagy pohár csirkevért és három doboz fogvájót, de a pincér megkímélt és módosította a rendelésemet.Az egyik étel különös megfogott, most amiatt vagyok itt, de már útközben azt pörgettem magamban, hogyan fogom elmagyarázni, hogy mit szeretnék. Most itt ülök, és nincs gond, a pincér – úgy tűnik – pontosan tudja mit próbálok körülírni és a hiperlaza stílusából azt is megértem, hogy nem egyedül vagyok kapcsolatfüggőségi viszonyban a pesawati naan-nal. Azért jól esik, hogy végre „lehaveroztak”. A sok „Sir”-től Nepálban már kezdtem magam egy előkelő angol klubban érezni. Természetesen csupán audiotíve… 

Szóval, kéremszépen. Ez egy túróval töltött naan. De a túró nem ám a szokásos sajtszerű sós paneer (http://en.wikipedia.org/wiki/Paneer) Nem. A pesawati naan nem a sós túróval készül, hanem annak édes testvérével. (ez a poén nekem is fájt) De a lényeg az, a pesawati naan, nem paneer naanIsteni, de könnyen elrontható étel. A világon két helyen készítik tökéletesen: Sóskúton, Pest megyében, és itt (a Main Gate-tel majdnem szemben, stb. tudják…). Tartozom egy vallomással, kedves sóskúti barátaim. Azon a szombati estén, amikor Ti színházba mentetek én meg a kutyákra vigyáztam, és úgy búcsúztatok el, hogy nyugodtan egyek bármit („your words, not mine” – Jesus Christ Superstar) amit a konyhában találok, nos azon az estén szerelmes lettem. Ha jól emlékszem Ti azt paneer naan-nak hívtátok, de lényegében, talán az otthoni édes túró miatt, pesawati naan-t készítettetek. Én pedig csak sétáltam a nappali, a konyha és a kutyák alkotta körön, körbe-körbe mint Micimackó és Malacka, de a lábnyomok helyett csak az este során elhangzott  elégedett nyögések száma nőtt.A kutyák jól voltak, időben lefeküdtek. 

A hely kiszámítható. Hozzák a csúcsformát. A kezemet kicsit alaposabban kell megmosnom mint a sóskúti kutyák után, amiről eszembe jut a múlt hét szerdai Kathmandu Post fő cikke: Nepálban újra bezártak egy palackozott vizet készítő gyárat, ugyanis sima csapvizet palackoztak, ráadásul a tárolás során további fertőzéseknek tették ki.

Cheers…

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!